Medical Laboratory Technology Journal
Vol 1, No 1 (2015): periode Juni

Kandungan Iodium pada Garam Dapur di Pasar Batuah Martapura Maret 2014

haitami, haitami (Unknown)



Article Info

Publish Date
01 Jun 2015

Abstract

Abstract: Research on the content of iodine in salt Kitchen in the Market Martapura March 2014 aims to determine the iodine content in the salt that is sold in the market Batuah Martapura and look for compliance with quality standards ISO 01-3556.2-1994 / Rev 2000. The method used in this study is a descriptive survey. The sample used in this study is a salt-branded and not branded, with a total sampling technique sampling. The research found 67% salt containing KIO3, and 33% of salt that does not contain KIO3, KIO3 in salt levels ranged from 8.68 ppm - 79.94 ppm, 53% salt that does not qualify SNI and only 47% were eligible, 100% salt not branded ineligible SNI and 42% SALT branded ineligible SNI. The public to be cautious in buying salt consumption for everyday purposes, and to the relevant agencies to conduct outreach and firm action against violations that exist in society against the marketing of salt that does not comply with permitted. Keywords: salt branded and not branded, Kadar KIO3 Abstrak: Penelitian tentang Kandungan Iodium pada Garam Dapur di Pasar Martapura Maret 2014 bertujuan untuk menentukan kandungan iodium yang ada pada garam dapur yang dijual di Pasar Batuah Martapura serta melihat kesesuaiannya dengan baku mutu SNI 01-3556.2-1994/Rev 2000. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah Survey Deskriptif. Sampel yang digunakan dalam penelitian adalah garam bermerk dan tidak bermerk, dengan teknik pengambilan sampel secara total sampling. Hasil penelitian ditemukan 67% garam yang mengandung KIO3, dan 33% garam yang tidak mengandung KIO3, Kadar KIO3 dalam garam berkisar antara 8.68 ppm – 79.94 ppm, 53% garam yang tidak memenuhi syarat SNI dan hanya 47% yang memenuhi syarat, 100% garam tidak bermerk tidak memenuhi syarat SNI dan 42% GARAM bermerk tidak memenuhi syarat SNI. Masyarakat agar berhati-hati dalam membeli garam konsumsi untuk keperluan sehari-hari, dan kepada instansi terkait agar melakukan penyuluhan dan tindakan yang tegas terhadap pelanggaran yang ada di masyarakat terhadap pemasaran garam yang tidak sesuai dengan yang diizinkan. Kata kunci: Garam bermerk dan tidak bermerk, Kadar KIO3

Copyrights © 2015






Journal Info

Abbrev

JAK

Publisher

Subject

Chemistry Health Professions Immunology & microbiology Medicine & Pharmacology Public Health

Description

The aim of this journal publication is to disseminate the conceptual thoughts or ideas and research results that have been achieved in the area of medical laboratory sciences. This Journal particularly focuses on the main problems in the development of the sciences of medical laboratory areas. It ...